miercuri, 9 februarie 2011

Oltul - legenda vie

Oltul este unul din cele mai importante râuri din România. Izvorăşte din munţii Hăşmaşu Mare, din Carpaţii Orientali. Are o lungime de 615 km şi se varsă în Dunăre la Islaz, lângă Turnu Măgurele. În drumul său, Oltul străbate judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman.


Până să ajungă la dimensiunile pe care le are primeşte apa mai multor râuri: Râul Negru. Cibin, Lotru, Olteţ, Topolog.
Traseul Oltului este de o frumuseţe unică în zona de munte, unde cursul său formează patru defilee: Tuşnad, Racoş,Turnu Roşu şi Cozia.




Valea Oltului este presărată  cu  multe mănăstiri, cea mai renumită fiind Mănăstirea Cozia,ctitorie a lui Mircea cel Bătrân şi care a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultură românească.
Staţiunile Călimăneşti,Căciulata, situate de-a lungul cursului acestuia vin să confirme Legendele Oltului care spun că apa acestuia vindecă orice boală.
Lacurile de acumulare construite pe Olt au dus la apariţia hidrocentralelor ce produc energie electrică, sunt sursă de apă potabilă pentru oraşele învecinate şi apele acestora se folosesc şi în agricultură . Oltul este râul cu cel mai mare număr de hidrocentrale 32,dar nu sunt finalizate toate.
Podurile ce leagă malurile râului sunt foarte diferite ca structură arhitectonică.De podurile de peste Olt se leagă numele unor oameni care au condus destinele acestei părti a tării:Bibescu,Cuza sau CarolI.
Podul construit la Islaz peste Olt este principala cale de legătură între Muntenia şi Oltenia.

Obiectivele industriale construite pe malurile râului sunt mari poluatori ai acestuia Donau-Chim Turnu Măgurele, Oltchim Râmnicu Vâlcea.
S-au luat o serie de măsuri ce duc la reducerea  poluării, printre ele şi modernizarea staţiilor de epurare a apelor reziduale.
Puţine oraşe au o plajă cu nisip fin precum avem noi.Pe drumul spre Islaz este o plăcere vara să stai la soare sau în apă.